Una empresa gran té reputació, està consolidada, és sèria.
I una empresa petita? Si intentes imitar els grans estàs perdut. No tens el pressupost per arribar a tanta gent.
Canvia les normes del joc. Especialitza’t amb un client concret. Atreveix-te a no agradarar a tothom per enamorar uns pocs. La gran empresa, en ser genèrica, no pot ni vol fer-ho.
L’empresa petita és interessant quan té personalitat, quan es mulla per un tipus de client concret, quan té un valor clarament diferencial de la resta.
Quin és aquest valor diferencial? Podria ser:
X Soc el més barat del mercat!
MEEECCC!!! No! No vull comprar barat i arrepentir-me. Vull assegurar-me que compro un bon producte, fiable. Si el preu no acompanya estic dient al client que el meu producte és nyigui-nyogui i que durarà 4 dies.
X Soc tan sèrio i professional com l’empresa més sèria i professional.
No!! Tu tens més flexibilitat que una gran empresa. Com que tens menys clients pots deixar-te anar, ser tu mateix, divertit, irreverent, familiar, roquer, el que sigui! Com més diferent de l’estàndard més interessant seràs. Algú no voldrà saber res de tu, però un altre estarà encantat. Mulla’t!
X Estaré per tu 24h per què el client ho és tot i em deixaré la vida per què estiguis ben atès.
No!! Tu també tens dret a una vida. Busca projectes que puguis fer avui, que et trauran feina demà. Per exemple, si veus que tothom s’encalla al mateix lloc penja un vídeo online explicant com fer-ho i ja ho tens! No cal repetir-ho centenars de vegades.
X El client sempre té la raó i no se li pot dir que no.
Ho endevines? No! Posa límits al que et demana el client. Parla-hi de igual a igual. La relació és win-win. Et dono un servei i tu em dones calers a canvi. Si el client em trepitja per tot arreu no és un bon client, una mica de distància i a treballar bé, dins dels límits contractats.
Què pot fer un autònom millor que una gran empresa?
La gent no et compra pel logo ni per la tipografia tan xula que tens. Et compra per qui ets. Ja sigui per què et coneixen o vens recomanat per algú de confiança.
Destaca sent excepcional en unes poques coses.
V Aquest és el pressupost, sense lletra petita.
No té sorpreses. No et faltarà la meitat de la feina ni et trobaràs amb despeses extraordinàries que són més aviat ordinàries.
V Si m’equivoco m’ho menjo amb patates.
Dura més del previst? No vaig comptar amb XYZ? Doncs ho assumeix-ho jo. Que és el client que demana coses noves¿? Llavors ho parlem. No té per què estar inclòs o potser sí, regal!
V Un cop instal·lat no t’abandonaré.
Visc a prop, qualsevol cosa que necessitis vindré.
V Compleixo amb els terminis.
Potser tinc llista d’espera, però t’ho dic des d’un principi. Si dic que la instal·lació estarà feta en 4 dies quan vingui ho faré, no vindré el primer dia i ho deixaré tot empantanegat durant 3 setmanes.
V T’escolto. Et conec. T’entenc.
Exemples d’autònoms que tenen clar el seu valor diferencial
- La Sandra fa entrenament funcional. No saps mai què hi haurà aquell dia. Crea diversió sense la pressió de ser un crack de l’esport. Està adaptat a les possibilitats de cadascú.
- L’Assumpció et depila en 20 minuts. Arribes, t’estires i pim-pam, fet! No s’està per històries. No tenim temps per passar-nos el dia a la sala d’espera ni volem allargar el dolor amb una sessió innecessàriament llarga.
- En Ramon sempre contesta el telèfon. Té un tamany d’empresa prou petit per poder atendre’t ell directament. No vol créixer més per no perdre aquest contacte directe.
- En Crispí et desmunta el cotxe i no para fins a descobrir què li passa. En un altre taller et canvien el motor i au, tan tranquils. Ell no. Troba el fallo, busca la peça de segona mà i ho canvia per un 25% del cost.
- En Pere ve, et fa la instal·lació fotovoltàica i no desapareix. Viu a prop, fa el manteniment que toca. Hi és quan el necessites.
- La Clara (moi) et fa tota la web. No et deixa penjada amb la infinitat de petites coses que s’han de tenir en compte: textos orientats a la venda, informació legal, fotos professionals.
Quin és el teu punt fort?
No copïis les grans empreses. Ser professional no té per què ser sèrio i avorrit.
El teu punt fort no ha de ser excessivament car, però sí algo imprescindible per als teus clients.
- Fes una llista amb totes les idees que tens, què fas que funciona, pregunta als clients.
- Tria el que més et ressona, que els clients valoren i fes-ho! i, sobretot, explica-ho! Als amics o a mi mateixa: hola@claracallis.com
- D’aquí a 3 mesos torna-ho a repassar. Estan els clients contents? Has creat polèmica a les xarxes socials? Hi ha hagut algun canvi? Revisa, modifica si cal, segueix!
Per més idees apunta’t a la Newsletter i et regalo el meu Decàleg per separar vida i feina sense sentiment de culpa.
Gràcies pel teu interès!
Clara
Foto cedida per Hiroko Yoshii a la web Unsplash.
Pingback: Per què no funcionen els teus anuncis? – Clara Callís Lewis
Pingback: No suporto les xarxes socials! – Marketing estratègic