quina es la unica prioritat a la vida i a la feina clara callis

Quina és la ÚNICA prioritat a la vida i a la feina?

encadena accions com peces de domino per arribar al que vols aconseguir algun dia
Encadena accions com amb peces del dòmino per arribar al que vols aconseguir algun dia. Foto cedida per Bradyn Trollip.

Ni flowers! Com puc saber jo què has de prioritzar? Però no marxis! El que sí tinc són eines o, més ben dit, preguntes que et pots fer per a trobar la teva única resposta.

Al final de l’article tindràs un procés per a:

  • Decidir quin és el teu gran objectiu
  • Els passos per assolir aquest objectiu.

La idea és aconseguir alinear una única acció diària darrere l’altra, com si fossin peces de dòmino. Quan cau una peça i acabes la primera acció, et dona empenta per fer caure la següent i la següent, pràcticament sense esforç. Així vas avançant cap a un objectiu llunyà que, a priori, semblava impossible.

Que com es fa?

Et proposo seguir el procés del llibre de Gary Keller: Lo ÚNICO. La sencilla y sorprendente verdad que hay detrás del éxito.

La filosofia del ONE Thing, o lo ÚNICO, es basa en prioritzar la infinitat d’opcions a una única resposta. La clau està en fer una bona pregunta i la resposta et serà molt més evident.

La pregunta base, que construeix tot el sistema del ONE Thing, és:

Quina és la única cosa que puc fer
que, quan la faci,
tota la resta serà més fàcil o innecessari?

Gary Keller, Lo único

La construcció de la pregunta t’enfoca a anar als extrems: posar tots els esforços per aconseguir l’excel·lència en una única cosa i abandonar la resta a les poques estones lliures que et quedin.

Aquesta pregunta la pots fer en totes les variacions possibles:

  • Quina és la ÚNICA cosa que puc fer per acabar el meu projecte 10 dies abans del previst i que, quan la faci, tota la resta serà més fàcil o innecessari?
  • Quina és la ÚNICA cosa que podem aconseguir en aquesta reunió per què duri 30 minuts i, quan la fem, tota la resta serà més fàcil o innecessari?
  • Quina és la ÚNICA cosa que puc fer els propers 6 mesos per poder mantenir una conversa en anglès que, quan la faci, tota la resta serà més fàcil o innecessari?
  • Quina és la ÚNICA cosa que podem fer cada setmana per millorar el temps en família que, quan la fem, tota la resta serà més fàcil o innecessari?

Si ja has anat agafant la idea, ara es tracta de posar-ho en pràctica. Els passos que et proposo són:

  1. Comença amb una ÚNICA pregunta cada dia
  2. Marca’t un ÚNIC objectiu setmanal
  3. Bloqueja temps per aconseguir l’objectiu ÚNIC
  4. Descompensa la vida personal i laboral
  5. Fes-te la ÚNICA pregunta existencial
  6. Contesta la ÚNICA pregunta existencial
  7. Encadena els objectius ÚNICS des del teu somni fins al que faràs ara

En aquest article m’he centrat en la qüestió central, en la ÚNICA pregunta, però si vols saber per què centrar-te en només UNA cosa i en com eliminar les distraccions, et recomano que llegeixis el llibre Lo ÚNICO.

A punt?

Som-hi!

1. Comença amb una ÚNICA pregunta cada dia

Quan estem al mig de la roda del hàmster del dia a dia, costa treure el cap i veure què hi ha més enllà.

Posa-t’ho fàcil i no miris gaire lluny, només fins al final del dia. És un objectiu assolible i, amb la repetició, aniràs adquirint l’hàbit i guanyant confiança per anar aclarint el camí més endavant.

Comença per preguntar-te cada dia:

Quina és la ÚNICA cosa que puc fer avui que, quan la faci, tota la resta serà més fàcil o innecessari?

Lo important és la repetició, per això, amb els hàbits atòmics et recomanen començar amb la mínima expressió possible, però a la llarga pot ser avorrit i limitat. Una alternativa són els hàbits elàstics, amb 3 nivells de dificultat. Per exemple:

  • Mini: Decideix i escriu quina és la única cosa que pots fer avui que, quan la facis, tota la resta serà més fàcil o innecessari.
  • Mitjà: Escriu l’objectiu i dedica 20 minuts a fer aquesta cosa
  • Mega: Escriu l’objectiu i dedica tot el temps que et faci falta per acabar aquesta cosa

Sense pressió. Tria cada dia si faràs l’objectiu mini, mitjà o mega, però fes-ne un. El mini facilita que facis l’objectiu cada dia, encara que tinguis la motivació per terra. El mega manté el repte interessant per quan tens la motivació a tope.

Lo ideal és fer-ho quan tens més energia. A mi m’agrada al matí, a primera hora, abans que el món em reclami amb la infinitat de tasques per fer.

2. Marca’t un ÚNIC objectiu setmanal

Espera’t algunes setmanes a tenir l’objectiu diari arrelat en el teu dia a dia. Potser les accions no estan alineades, però t’està ajudant a prioritzar lo important per davant de lo urgent.

El proper pas és anar una mica més enllà i posar-te un objectiu setmanal. Només un!

Quina és la ÚNICA cosa que puc fer aquesta setmana que, quan la faci, tota la resta serà més fàcil o innecessari?

I segueix amb els mateixos objectius diaris:

Basat en el meu objectiu setmanal, quina és la ÚNICA cosa que puc fer avui que, quan la faci, tota la resta serà més fàcil o innecessari?

Aquí ja t’estàs començant a alinear, unes accions van lligades a les altres per aconseguir aquest objectiu setmanal.

3. Bloqueja temps per aconseguir l’objectiu ÚNIC

A mida que vas avançant la teva ÚNICA cosa reclama més i més temps. Per tant, sigues previsor i bloqueja temps per a poder-ho fer.

Gary Keller t’anima a portar-ho a l’extrem. Bloqueja un 50% del teu temps laboral a fer la ÚNICA cosa i atreveix-te a ser mediocre en tota la resta.

Prioritza el temps al teu calendari per:

  • Les vacances, el temps d’oci i descans. Sinó no tindràs mai temps per tu!
  • Una hora per planificar la següent setmana. Ho pots fer els diumenges, així dilluns comences a tope amb el teu objectiu en ment o bé divendres, així el cap de setmana pots desconnectar del tot, tranquil que ja saps què t’espera dilluns.
  • Les 4 hores diàries per fer la teva ÚNICA cosa. Que no són 4 hores? Que siguin menys, però si vols resultats extraordinaris desequilibra el temps que dediques a fer la única cosa i el temps que dediques a tota la resta.
  • Al final de tot comprimeix les reunions, emails i tota la resta de tasques.

4. Descompensa la vida personal i laboral

Segons Gary Keller, la conciliació és una gran mentida. Ens condueix a voler fer-ho tot a tota hora i ens sentim culpables per què no arribem ni a la feina ni a casa ni enlloc.

Solució?

A la vida professional busca els extrems. Dedica de forma exagerada, tots els teus esforços a la teva ÚNICA cosa per aconseguir l’excel·lència i ser el mestre en el teu art. Per a tota la resta no tens més remei que reduir les expectatives, ja que hauràs comprimit el temps i recursos per a poder fer-ho.

A la vida personal busca l’equilibri. Necessites una mica de tot per a sentir que tens una vida. Reserva temps per a la salut, la família, els teus objectius personals, hobbies. El que tu defineixis que és important. És el que et dona sentit a la vida i a gaudir-la cada dia.

Utilitza la mateixa pregunta per definir el més important que pots fer en cada àrea de la teva vida personal. Per exemple:

  • Quina és la única cosa que puc fer per la meva salut que, quan la faci, tota la resta serà més fàcil o innecessari?
  • I amb a la parella, la família, els amics, el creixement personal, el voluntariat, el meu hobby, quina és la única cosa que puc fer que, quan la faci, tota la resta sigui més fàcil o innecessari?

5. Fes-te la ÚNICA pregunta existencial

Ara que tens l’hàbit de fer-te la ÚNICA pregunta i de planificar la teva setmana prioritzant el que és més important per a tu, arriba el moment de crear la pregunta mare de totes les preguntes, la que desencadenarà tota la resta de preguntes i farà que totes les teves accions vagin lligades a un objectiu final.

Quina és la ÚNICA cosa que puc fer a la meva vida que significaria el màxim per a mi i per al món, i que, en fer-la, tota la resta seria més fàcil o innecessari?

Es tracta del teu propòsit, del per què estàs en aquest món.

Quina pressió!! Com es contestes algo que et marcarà la resta de la teva vida??

Un moment.

Si la pregunta et dóna vèrtig com si estiguessis mirant pel precipici dels singles de Tavertet, abans de contestar tens les següents opcions:

  • Amplia els objectius a poc a poc. Del setmanal al mensual, trimestral, anual, 3 anys, 5 anys, 10 anys – i algun moment pots fer el salt al teu propòsit de vida. No et preocupis per tornar enrere o aturar-te en l’objectiu setmanal durant mesos. És més important anar arrelant l’hàbit que avançar més ràpid del compte i abandonar-ho.
  • Busca més informació.
    • Un bon inici és amb el llibre que es basa aquest article: Lo Único, de Gary Keller.
    • El crack en aquest tema és Simon Sinek que té un dels Ted Talks més vistos mai, clica per veure els 20 minuts de vídeo (abans busca el botó de configuració a baix a la dreta del vídeo i afegeix els subtítols en català).
    • Si vols anar més a fons tens el llibre de Simon Sinek: Empieza con el porqué
    • Escriu 3 pàgines cada dia per buidar el soroll del cap i escoltar el que vols realment. Jo ho vaig fer seguint el llibre El Camino del Artista, de Julia Cameron. Transformador!
  • Busca ajuda! Jo no sé si tinc clar el meu propòsit de vida, però sí que he anat eliminant camins i enfocant-me a la consultoria de màrketing. El salt el vaig fer amb una terapeuta que em va ajudar a escoltar-me i a prendre decisions.
  • Relativitza-ho. Decideix-te per una pregunta no-perfecta però que et posi en moviment. A mida que avancis veuràs si és el camí que vols o si toca fer algun canvi.

6. Contesta la ÚNICA pregunta existencial

Ara sí? Tornem a fer la pregunta:

Quina és la ÚNICA cosa que puc fer a la meva vida que significaria el màxim per a mi i per al món, i que, en fer-la, tota la resta seria més fàcil o innecessari?

Aquesta pregunta és la de la gran foto, el missatge que et dirà què vols fer amb la teva vida. La resposta hauria de ser:

  • Enorme, per sobre les teves possibilitats. Que et tregui de la zona de confort i que, treballant més, no ho aconsegueixis.
  • Específica. Que t’ajudi a decidir el camí a seguir per arribar al teu objectiu algun dia.

Un exemple:

  • Vull més conciliació vida-feina – és petit i poc definit
  • D’aquí a un any vull aconseguir treballar 4 hores a la setmana amb un sou de 40.000 € l’any – aquest és molt més específic.

Substitueix:

  • vull més clients

Per:

  • En un any reduiré a la meitat els meus clients i multiplicaré per dos (quatre, deu?) el marge brut.

La manera d’aconseguir que l’objectiu sigui enorme és el de decidir un número i, després, multiplicar-lo fins que no sàpigues com resoldre-ho.

Que no vols un objectiu enorme? tingues en compte que:

  • Sempre ets a temps de reduir la marxa, accelerar-la costa molt més.
  • Les accions que fas cada dia t’apropen a un o altre objectiu final. Si l’objectiu és limitat o no és el que vols, les accions et portaran a un resultat limitat o a un lloc que no vols.

7. Encadena els objectius ÚNICS des del teu somni fins al que faràs ara

Aquest m’encanta!! És potser el més difícil, ja que requereix constància. Per un costat tens un somni. Per l’altre cada dia fas una gran varietat d’accions, estiguin més o menys prioritzades. El que no és tan evident és com uneixes les accions que fas avui amb el somni que vols aconseguir algun dia.

Aquí tens la cadena d’objectius:

Quina és la única cosa que puc fer a la meva vida que significaria el màxim per a mi i per al món, i que, en fer-la, tota la resta seria més fàcil o innecessari?

Basat en el que vull aconseguir algun dia, quina és la ÚNICA cosa que puc fer en els propers 5 anys que, en fer-la, tota la resta serà més fàcil o innecessari?

Basat en el meu objectiu a 5 anys, quina és la única cosa que puc fer aquest any (…)?

Basat en el meu objectiu anual, quina és la única cosa que puc fer aquest mes (…)?

Basat en el meu objectiu mensual, quina és la única cosa que puc fer aquesta setmana (…)?

Basat en el meu objectiu setmanal, quina és la única cosa que puc fer avui (…)?

Basat en el meu objectiu diari, quina és la única cosa que puc fer ara mateix que, en fer-la, tota la resta serà més fàcil o innecessari?

Comences col·locant la última peça del dòmino, el teu únic somni i vas enrere enllaçant el teu objectiu a 5 anys > aquest any > aquesta setmana. Fins que arribes a avui, planifiques i ho fas!

Encara que el mega-objectiu de la teva vida no el tinguis totalment definit, si vas desmuntant els objectius començaràs a veure un patró i un camí factible. Dia a dia, acció a acció, aniràs caminant cap a algun lloc. A on? Allà on hagis definit l’horitzó.

On estic jo en el camí del ONE Thing

L’objectiu a la vida no el tinc definit. Però sí un sentit de direcció per on anar caminant. 

Per al món: Vull fer el màrketing accessible als grans professionals que m’envolten. L’objectiu és donar-vos eines per ser referents al vostre sector, atraure clients dels bons i al final, millorar els vostres marges. 

Per a mi: Vull aconseguir llibertat financera mantenint la llibertat del meu temps.

Ho faré amb curiositat, creativitat i col·laboració. Sóc una eterna aprenenta, aquesta vegada passant a l’acció i produïnt textos, webs, alguna cosa! I tinc clar que creant xarxa. Estic descobrint el generós món dels autònoms, on ens ajudem uns i altres i busquem el millor per a tots.

La cadena d’objectius l’he feta però va canviant i encara no és la brúixola que podria marcar el meu camí.

El que sí fa temps que practico és el de prioritzar una ÚNICA cosa cada dia i que d’altres coses passin en segon pla. Això provoca malestar, sobretot per què no contesto les trucades i els e-mails a temps, però és la única forma que he trobat d’escriure aquests articles i, el més difícil per a mi, acabar-los!

Dubtes que tinc de triar una ÚNICA cosa

Em fa por prioritzar una ÚNICA cosa. Que el camí triat que no sigui el bo i després no en sàpiga sortir. O que fent només una ÚNICA cosa acabi terriblement avorrida. Per això, he fet la meva pròpia versió del que vol dir la ÚNICA cosa.

He evitat tenir un objectiu enorme i específic. Poc a poc vaig concretant els serveis i el client a qui em dirigeixo, però en un principi, vull tenir més portes obertes per veure què funciona i què no, a on puc donar valor i a on no.

Et pot limitar enfocar-te a una ÚNICA cosa? Entenc que els esportistes d’èlit dediquen moltes hores a la seva ÚNICA cosa, però així també podem perdre les connexions que podem fer quan tenim més d’un interès, interessos que no són iguals per a tothom. Per a fer aquestes connexions hauríem de dedicar temps a DUES coses i no a una, o fins i tot a MÚLTIPLES coses per després discernir la connexió entre DUES o MÉS coses.

Tu què creus?

Ets més d’enfocar-te a una ÚNICA cosa o d’anar provant i no deixar passar oportunitats?

De tot aquest article, quina és l’acció que faràs avui?

Per estar al dia d’articles com aquest, sisplau, subscriu-te a la Newsletter! Hi escric de tant en tant, sense spam. Ho pots fer al requadre que hi ha després d’aquest article.

Llibres mencionats:
- Lo ÚNICO, Gary Keller
- Hábitos Atómicos, James Clear 
- Elastic Habits (en anglès), Stephen Guise
- Empieza con el porqué, Simon Sinek
- El Camino del Artista, Julia Cameron

Ojo! Si compres els llibres als enllaços cobraré una petita comissió, tot i que sempre els pots encarregar a la llibreria del teu poble.