3 passos indispensables perquè funcioni l’hora de la granota

Foto postureig del meu escriptori a l’inici de l’hora de la granota

Una llibreta i un boli és tot el que necessites per començar l’hora de la granota. La primera vegada. Com t’assegures que faràs la segona i la tercera hora? Quan esgotis la motivació, seguiràs?

Prepara’t amb aquests 3 passos i trobaràs el ritme per tornar-hi cada setmana.

1. Primer pas per fer ara: Reserva una cita amb tu mateix.

Agafa el calendari i reserva’t dues hores aquesta setmana. Un moment. Encara no. Pensa-hi uns minuts. 

  • És una hora raonable? Hauries d’estar despert i amb energia.
  • Pots repetir aquesta hora cada setmana?
  • Pots quedar amb un amic? Trobeu-vos per videoconferència i treballeu cadascú per separat. La pressió de no deixar-vos penjats funciona.
  • Prefereixes en grup? Trobem-nos dilluns a les 9h30. Subscriu-te aquí.

Posa’t un recordatori el dia abans i mitja hora abans, no sigui que te n’oblidis i t’agafi de sorpresa de camí al súper.

2. Segon pas per fer uns dies abans: Crea un espai acollidor

Si vols repetir l’hora de la granota assegura’t que és una ocasió agradable. Et donarà energia per tornar a repetir la propera vegada.

Tria l’espai on crearàs el teu projecte. Endreça’l i fes-lo acollidor. Busca despertar tots els teus sentits. Posa’t flors, una espelma o una manteta. Prepara’t una llista de música a Spotify.

Assegura’t que tens una llibreta i un boli que escriu bé. O encara millor, regala’t una llibreta ben xula de la papereria del teu barri.

3. Tercer pas 10 minuts abans de l’inici: prepara tot el que puguis necessitar

Evita les distraccions durant l’hora de la granota. Tingues a l’abast tot el que et pugui fer falta.

  • Pensa en el teu espai acollidor, què li falta? A mi m’agrada fer-me un te: l’olor, el gust, el tacte calent em posen en mentalitat d’escriure.
  • Posa el telèfon en modo avión i apaga totes les notificacions. Les xarxes socials maten la creativitat.
  • Repassa que tens tot el que necessites. L’espai, la llibreta i el boli, la llista de spotify.
  • Ves a l’enllaç de la videoconferència. Hi ha algú?

Comença l’hora de la granota

Agafa la llibreta i el boli. Escriu durant 10 minuts tot el que et vingui al cap. No t’ho pensis gaire. Comença amb una llista del que tens pendent per fer. Pregunta què és més important per a tu? Què és el que vols fer durant aquesta hora?

Arriba el moment de la veritat. Truca el client que fa temps que vols trucar. Escriu una pàgina de la teva futura web, dibuixa, escriu un conte. Crea. El que sigui. Per a tu.

Revisa i planifica els últims 10 minuts. Deixa alguna cosa pendent per què et sigui fàcil començar el proper dia. Revisa al calendari i anota quan serà la teva propera hora i què faràs en aquesta hora.

Alguns consells a tenir en compte

Acaba el que hagis començat. La pitjor versió que et puguis imaginar, un esborrany sencer. Ja tindràs temps de millorar-lo. La sensació d’haver acabat és molt millor que el mateix temps escrivint una introducció i encara et falta tota la història. 

No et passis fent moltes hores seguides. Hi ha gent que s’anima i s’hi està tot un dia, després costa molt tornar-s’hi a posar. Millor fes-ho més curt. Deixa alguna cosa pendent de fer. Acaba amb un bon gust de boca i amb ganes de fer més.

Fes proves. El que decideixis inicialment no ha de ser sempre igual. Pot ser al matí o a la tarda. Només llevar-te i amb pijama o a la nit quan tothom està dormint. Amb tots els preparatius o sense. El format de l’hora és indiferent, lo important és que la facis i repeteixis.

L’hora de la granota a la pràctica

M’encanta llegir i pensar en tot el que he de fer, però a l’hora de la veritat, posar-ho en pràctica em costa molt. En el moment en què vaig decidir que volia escriure, o provar-ho, em vaig proposar escriure cada dia, encara que fossin 10 minuts. Vaig aconseguir crear l’hàbit, però en 10 minuts no tenia massa temps per a res, molt menys acabar un primer esborrany d’una història.

Aleshores vaig sentir del Wild Writing* que això de cada dia per molta gent és impossible, es desanimen i ho deixen estar. És millor reservar hores senceres en diferents moments de la setmana. Ho reserves amb temps i ho prioritzes per a assegurar-te que ho faràs.

En començar el blog i crear l’hora de la granota, em vaig adonar que jo també m’havia d’assegurar de tenir i poder fer aquestes hores. Em vaig adonar que em feia falta un cangur, que la família ho considerés com a hores de feina i no m’interrompés. Internament, per molt que tingués altres temes urgents aquesta era la cita amb mi mateixa i l’havia de respectar.

Encara ho estic millorant. Cada hora que faig s’està consolidant. Pel que fa a l’espai ha estat clau per a sentir-me a gust. No és el més endreçat, però sí procuro que l’escriptori ho estigui, almenys tot el que tinc a la vista.

El que més m’agrada és seure davant de la finestra. En moments de dubte aixeco el cap, perdo la vista cap al verd de les muntanyes i segueixo endavant.

Foto sense filtre del meu espai per l'hora de la granota
Foto de la realitat de l’espai on faig l’hora de la granota

Què creus que t’aniria millor, l’hora de al granota al matí o a la tarda? Prefereixes fer-ho sol o amb companyia? Contesta al blog, a Facebook o Instagram.

Fonts d'informació:
-  Si t'interessa aprofundir en escriure de forma lliure llegeix el llibre de la Julia Cameron: El camino del artista. Ella recomana que siguin 3 pàgines i escriure cada dia. (si compres el llibre tinc comissió).
- La idea de l'hora de la granota ve de l'escriptura salvatge (wild writing), concepte creat per Laurie Wagner.