No cal fer el pallasso per aconseguir més likes ja que això t’aconseguirà més seguidors, però no sempre va lligat a més vendes.
Fixa’t en els clients actuals: Com pots aplanar el seu camí? Què demanen? Què no saben que necessiten? Amb una estratègia digital els pots ajudar a un cost baix, superar les seves expectatives i aconseguir que et comprin més. A la llarga atrauràs clients nous.
1. Sigues fàcil de trobar
El cunyat et diu que hi ha un restaurant on fan un arròs espectacular. El dijous següent vols reservar taula, cerques a Sant Google i no hi ha el telèfon! Què fas, preguntes al cunyat o vas a un altre restaurant? Estàs posant traves a un client abans que et conegui.
> Primer pas: Busca’t a tu mateix a Google.
Posa el nom de la teva empresa i el poble on treballes. Després només l’empresa o només l’especialitat i el poble. Què surt?
El més habitual que busquen els nous i vells clients és l’adreça i el telèfon. Sobretot si tens una botiga o espai de cara al públic, és imprescindible que apareguis a Google Maps.
> Segon pas: Actualitza la informació que tens online
Què és pitjor que no trobar-te a internet? Que la informació estigui malament. Repassa amb detall el telèfon, adreça i els teus horaris a tot arreu on estiguis: facebook, tripadvisor, pàgines groques, l’associació de comerciants, tot.
Aquella pàgina de Facebook que fa 5 anys que no utilitzes encara existeix. La gent la pot trobar i si l’adreça que surt és l’antiga en el millor dels casos pensaran que ets una persona deixada, en el pitjor ni sabràs que has perdut un possible client.
Delega-ho: Quatre ulls són millors que dos, sobretot per informació que hagis creat tu. Demana a algú de confiança que ho revisi per si se t’ha escapat alguna cosa.
2. Dóna la cara
No t’amaguis. La gent vol saber qui ets i si ets la millor opció per a ells. Per això t’han de conèixer: veure la teva cara, sentir-te parlar i veure com treballes.
> Primer pas: fotos, fotos i més fotos
Posa fotos teves a tot arreu. Que no surts bé? Contracta un fotògraf especialitzat. Que fa vergonya? Torres una llesca de pa, l’untes amb tomàquet, hi poses un raig d’oli i t’empasses la vergonya per esmorzar. Que tu no ets de sortir a internet? El proper cop que atenguis un client posa’t un passamuntanyes i em dius quina reacció té, és el que estàs fent a internet. Individualment amaga la cara tot el que vulguis, en el negoci no té cap sentit.
> Segon pas: Ensenya’m com treballes
Explica’m qui ets, com has arribat fins aquí, com ets diferent de la teva competència i posa fotos o millor, vídeos, a tot arreu. Recorda que tu ets qui et fa diferent de les grans empreses, personalitza-ho i fes que em caiguis simpàtic i la gent vulgui treballar amb tu.
Delega-ho: Busca un fotògraf per a les fotos, hi ha especialistes en marca personal. Busca un creador de continguts per què escrigui la teva història com un conte (story telling).
3. Quan parlin de tu (online) contesta
Vulguis o no la gent parla de tu i, de fet, és el que et porta més clients nous. Al carrer no pots saber qui ni com ho fan. Però a internet ho veus tot! Aprofita-ho per aprendre dels clients i mostra interès contestant-los.
> Primer pas: Sigues agraït quan un client et recomana
Hi ha moltíssims llocs on la gent parla de tu, segons el tipus de negoci un és més important o altre: Google, Facebook, tripadvisor, Tenedor, Booking, Yelp, Doctoralia.
Si no fas res hi trobaràs els més emprenyats i els més enamorats. Mostra que els estàs escoltant i contesta’ls. Agraeix l’esforç que fan de compartir com ha estat la seva experiència amb tu.
> Segon pas: Demana als teus clients que escriguin una opinió
El que diuen els teus clients de tu té molta més credibilitat que el que puguis dir tu mateix. Tria la plataforma que més sentit té per al teu negoci i demana als teus clients que escriguin una opinió, recomanació o ressenya.
Si a tu et costa, que ets el primer interessat, imagina’t per un client que no hi va el seu negoci. Fes-ho fàcil:
- Explica’ls per què és important per a tu
- Envia’ls l’enllaç directe, que no perdin ni 5 segons buscant el link
- Dona pistes del que poden escriure. Què és el que més els agrada o quin canvi han notat des de que van començar a treballar amb tu.
Que només ho fa un de cada deu? Demana-ho a 50 persones i ja tindràs 5 recomanacions.
Automatitza: Escriu un paràgraf que et serveixi per a tots els clients i, després d’una compra els demanes que facin la recomanació.
4. Ajuda els teus clients
D’alguna manera t’estàs comunicant ara amb els teus clients. Potser és per recordar el dia i hora d’una visita o demanes que et paguin pel servei. Ho fas per Whatsapp, telèfon o e-mail? Amplia aquest canal, però no parlis de tu, parla dels teus clients: què et pregunten normalment? Com els pots ajudar?
> Primer pas: Busca excuses per contactar els clients
Pensa en les converses que tens amb clients. Quina informació et demanen? Cada cop que et preguntin alguna cosa que vegis rellevant per a tots els clients, envia-ho a tots els clients.
- Envia’ls un article amb novetats sobre el teu sector
- O millor, reescriu tu l’article amb un llenguatge entenedor i atractiu pel client
- Si recomanes productes, envia’ls enllaç de compra
- Si recomanes que facin exercicis o tractaments pel seu compte, envia’ls un vídeo on els ensenyes com ho fas
Estic parlant d’un canal privat i selecte. Que doni sensació de VIP al client. Que l’importes i aniràs més enllà del que s’espera de tu. Normalment és el whatsapp o e-mail. Pensa que molt poca gent té el privilegi d’accedir al Whatsapp. Cuida-ho i el client et tindrà com a referent i el fidelitzaràs. Per altra banda, no descartis e-mail, la informació queda allà i quan el client et busqui et trobarà a casa seva, al seu e-mail.
> Segon pas: Crea un grup o comunitat amb els teus clients
Sols ens costa molt aconseguir els nostres objectius. En grup, ens sentim acompanyats i la pressió social ens ajuda a seguir endavant. Per això, si tens uns quants clients amb necessitats semblants ofereix-los participar en un grup de Whatsapp o Facebook. Fes-lo reduït, que es percebi un privilegi estar al grup selecte i no un favor cap a tu.
5. Crea la teva oficina online
> Primer pas: Presenta’t al món amb la teva web
Ha arribat l’hora de tenir web. Et dona prestigi, credibilitat i desprens que ets un negoci en actiu i obert al món.
L’objectiu de la web és que la gent et conegui i animar-los a contactar-te. És casa teva i no té per què ser cara ni complexa, crea un estàndard:
- Pàgina principal (home)
- Pàgina amb els teus serveis
- Pàgina de contacte
- Pàgina de qui sóc, la més important, és el primer que clica la gent, per curiositat i per què és el que et distingeix de la competència
Delega-ho: Aquest any tens entre 2000 i 12000 € amb el kit digital. És el moment de fer-ho!
No inverteixis tot el pressupost en construir la web. Reserva’t una part per a fer fotos professionals i per escriure un contingut atractiu per als clients i per a Google.
Vols més informació? Envia’m un e-mail a hola@claracallis.com i ho parlem.
> Segon pas: Comunica periòdicament des del teu blog
Quan facis la web et donaran un blog per defecte, però no ho facis si no et compromets a escriure articles almenys un cop al mes, idealment un cop per setmana. De què pots parlar? De tot allò que interessi al teu client i l’ajudi relacionat amb els teus serveis (veure apartat 4).
Delega-ho: Planifica el contingut i delega els textos a un escriptor o blogger. D’aquesta manera escriurà allò rellevant per a tu, de forma periòdica i seguint una estratègia SEO per millorar la posició a les cerques de Google.
6. Ven els teus serveis o productes online
> Primer pas: Ven en una plataforma especialitzada
Cada cop és més difícil vendre online si no ets un expert, per tant, per començar posa’t en mans dels experts.
Cada sector té la seva plataforma especialitzada. Amazon és el rei dels productes, però si ets un artesà o artista et recomano també Etsy i fins i tot a Wallapop pots vendre productes nous. Si ets una llibreria pots competir amb Amazon amb Bookshop.org. També hi ha Booking, tripadvisor, Doctoralia, Groupon. Pots posar-te a la teva especialitat o pots sortir-ne i, per exemple, oferir una posta a punt del cotxe en una web de regals.
Sigues selectiu amb el que poses online. Si ho poses tot acabaràs depenent d’aquestes grans plataformes amb les seves cada dia majors comissions. Imita els hotels que posen algunes habitacions a booking i la resta les venen per altres canals.
> Segon pas: Ven a través de la teva web
Si ja has fet tots els passos anteriors: tens un grup actiu de clients al whatsapp, escrius periòdicament al blog i has perfeccionat la venda a través d’altres plataformes, només aleshores, planteja’t vendre a través de la teva web.
Crea un e-commerce amb shopify o amb un software especialitzat en el teu sector, i posa els productes a la venda. Ara ja hauràs perfeccionat venent a tercers i tindràs una relació més o menys constant amb clients que et permetrà vendre’ls directament amb la web enlloc d’una plataforma comissionista.
7. Utilitza eines de gestió interna
Aquesta última estratègia no és de cara al client, sinó per a tu, per millorar la gestió del negoci. Avui dia pots tenir eines al nivell de gestió de les grans empreses a un cost molt baix.
Comença amb la gestió de clients (anomenat CRM = Customer Relationship Management). Millorarà la teva organització interna i seràs més proactiu amb els clients. Pots automatitzar tasques com, per exemple, enviar un missatge als clients quan els toqui passar la ITV.
Per on començar?
Tria una sola estratègia i segueix els resultats.
Ara ja has vist 7 alternatives a les xarxes socials que pots fer servir per a comunicar-te amb els clients. No ho intentis fer-ho tot, comença per un de fàcil i ves avançant. Et recordo:
- Sigues fàcil de trobar: telèfon i adreça a Google
- Dóna la cara: fes fotos i ensenya’m com treballes
- Quan parlin de tu (online) contesta
- Ajuda els teus clients i envia’ls informació amb Whatsapp o e-mail
- Crea la teva oficina online: la web
- Ven els teus serveis online
- Utilitza eines de gestió interna
Per quina d’aquestes estratègies començaràs? N’hi ha alguna que ja facis de forma regular? Quin resultat et dóna?