Selecció Sant Jordi 2022: 7 llibres ficció + 3 no ficció que no et deixaran indiferent

Gràcies, però no vull la rosa, vull el llibre! Hi dedicaré unes hores. Em deixaré portar per les paraules. Viatjaré, m’endinsaré en una altra vida, tindré por, riuré o m’enfadaré.

No sé quins seran els tops vendes de 2022. Aquests no crec, però són els llibres que per un motiu o altre m’han remogut i han perdurat al llarg dels anys.

Els pots comprar a la teva llibreria preferida o aquí i tindré una petita comissió.

Set llibres de ficció

M’agraden les novel·les que van al gra i et deixen a tu gestionar les emocions. Les que creen situacions insòlites. Les que em donen altres camins per viure durant una estona.

1. La dona efervescent – Mar Bosch Oliveras

Una dona que fa el que vol. Potser el que fa no és el que jo triaria, però és el fet que ho fa, per molt excèntric que sigui, que és envejable.

La contraportada comença així: L’Eva Botet es dirigeix a comissaria per denunciar una desaparició. La seva. Des que ha sigut mare fa uns mesos, no n’ha sabut res més.

I la identitat no és una de les coses més transformadores i pertorbadores de la maternitat? Qui som? Qui érem? Qui lo ça?

2. Les mares no – Katixa Aguirre

Si vols saber més del que no es diu sobre la maternitat et recomano aquest:

L’escriptora acaba de ser mare i se sent atreta per la història d’una dona que presumptament ha assassinat els seus dos nadons bessons. Un podria haver estat un accident, però els dos? A mida que vas llegint la línia d’allò inacceptable es va esborrant i comences a qüestionar-ho tot.

3. Diatomea – Núria Perpinyà

Segle XXIII, societat gairebé perfecte sense guerres, el canvi climàtic ha provocat contínues i devastadores inundacions. La solució? 

– Hem de matar l’aigua. 

No l’he llegit però la idea em captiva. És el meu auto-regal d’aquest Sant Jordi.

4. West End – José Morella

Me’l llegeixo i me’l crec. Mig ficció mig biogràfic. M’he ficat a l’època de l’Eivissa del franquisme i més enllà, a la vida d’una família amb coses que tothom sap i no es diuen. Segueixes la vida de l’avi, des dels ulls del nét i de les preguntes que fa a la família quan ja és adult. Un avi que tenia una enfermetat mental en una època en què això no estava permès i es curava a través de la tortura.

5. No-res – Janne Teller

Què és important a la vida? Si vols que t’exploti el cap aquest és el teu llibre. Duríssim. Uns adolescents, “normals”, busquen el sentit a la vida. Volen fer callar el company que diu que res no té sentit. Poc a poc es va complicant tot fins que arriba a l’apoteosi. 

6. El que resta del dia – Kazuo Ishiguro

Si et va agradar Downtown Abbey aquest és el teu llibre. Exquisit. Molt britànic amb l’elegància i la rigidesa de la classe alta d’abans.

7. Hamnet – Maggie O’Farrell

Si vols plorar com una magdalena, et recomano aquest. Des d’un principi saps que morirà el fill que es desviu per salvar la seva germana bessona que ha emmalaltit de cop. Un viatge a l’Anglaterra de Shakespeare amb una família poc convencional. 

Aquest sí estava a la llista dels top del 2021 i em va encantar!

Tres llibres de no ficció

En els llibres de no ficció busco contradir les meves creences, imaginar possibles futurs, i, el més difícil en un llibre, passar de les idees als fets.

1. Homo Deus. Una breu història del demà – Yuval Noah Harari

El primer i llibre més famós és Sapiens. Ens recorda que som animals. Hem avançat en societat però no hem evolucioant, som els mateixos individus que els prehistòrics que vivien a les coves.

Sapiens es basa en el passat. Homo Deus en el futur. A partir de com som i de com hem arribat fins aquí Harari fa una progressió cap al futur molt interessant.

Durant setmanes Harari va ser el tema de conversa a casa meva. No podia faltar a la llista.

2. Padre rico, padre pobre – Robert T. Kiyosaki

Treballa molt, estalvia i compra’t la casa potser no és la opció més encertada. No és el que fan els rics.

Si tens ganes de qüestionar-te el que creus de les finances personals et recomano aquest llibre. Comprar-te una casa és una inversió o una despesa? Fas treballar els diners o treballes per aconseguir diners?

Potser només surt per què és l’últim llibre que m’he llegit, m’agrada que em faci trontollar els fonaments de treballar i estalviar.

3. El camino del artista – Julia Cameron

El llibre més transformador per a mi. Si t’agradaria ser més creatiu però no saps ni per on començar tria aquest. Oblida’t de fer les coses perfectes o no faràs res. És intens. Un llibre que aprens fent i no només llegint teoria.

I tu, quin llibre recomanes per Sant Jordi?

Els llibres electrònics et diuen quan falta per acabar de llegir, sovint no són més de 6 hores. Sembla que un llibre hagi de ser molt més llarg i feixuc, però sense anar ràpid pots estar un matí, o 3 hores, en llegir 100 pàgines.

Quin llibre recomanes per Sant Jordi? Ja saps què compraràs? Si tens curiositat pels llibres que he recomanat el pots comprar a la teva llibreria preferida o aquí i m’emportaré una petita comissió.