Sisplau no facis una altra web xula

El primer cop que vam veure la nostra casa vam tenir clar que seria La nostra casa. Era un dissabte al matí, els primers a qui la immobiliària ensenyava. Ho tenia tot: no gaire gran, amb un jardí enorme, una casa de poble i a prop del bosc, amb garatge i moltes escales. 

Al cap de 3 hores vam trucar. La compràvem al preu que demanaven, pagant el doble d’arres de paga i senyal. L’endemà que ens donessin les claus hi vam passar la primera nit.

Ens vam precipitar?

Una mica més de context: Dúiem més de dos anys buscant i 3 intents fallits. A la casa hi vivien llogaters i el procés va durar mesos. El preu era correcte. Sabíem de sobres l’oferta del poble. La casa estava a punt per entrar-hi a viure, així que, en el moment de traslladar el llit, ens hi vam quedar a dormir. Des de fora potser semblava precipitat. Però per dins? Per dins portàvem anys en el procés i amb unes ganes boges d’instal·lar-nos a la casa nova.

Encara recordo el moment en què el banc ens va donar el xec amb molts zeros. El vam tocar, ens vam mirar amb la meva parella, vam pensar que saltarien focs artificials o ens farien una festa, però no, simplement vam traslladar el xec a l’altre costat de la taula, el vam donar als venedors de la casa i vam signar papers. Amb un formalisme gris es va acabar el procés. Ja teníem casa i estàvem casats amb el banc durant unes quantes dècades. 

Una web és així? 

No! per sort no! A no ser que facis l’obra de la Sagrada Família, que no necessites, pots fer una web senzilla on la gent et pot conèixer sense fer l’esforç de parlar amb tu directament.

El que sí és una web és casa teva en el món digital i, com a casa teva, tu marques les normes.

Com hauria de ser aquesta web?

Cadascú té una història de com va anar a parar a casa seva. Hi ha gent que es trasllada sovint. Gent que comparteix pis, que viu de lloguer, que la compra d’obra nova o prefereix renovar una casa antiga. Hi ha gent d’estil modern i d’altres rústics. Hi ha gent amb gossos, criatures o que toquen el piano. Però, si no m’equivoco, totes les cases tenen estructura, parets, finestres, una o més habitacions, cuina i WC. 

Com les webs. 

Una estructura senzilla i similar a la de majoria de webs permet que l’usuari o potencial client trobi el que busca fàcilment. A diferència d’una casa, pots copiar una plantilla estàndard, és un codi, no hi ha maons de veritat, per tant, el cost inicial pot ser molt i molt baix.

Viure de lloguer. Aquí hi ha gent que ja té les webs fetes i et dóna accés a canvi d’una quota mensual. Lo bo és que necessites pocs coneixements informàtics i que pots tenir la web en marxa ràpidament. Lo dolent és que depens del propietari, si deixes de pagar la mensualitat et pots quedar sense web. Si el propietari fa fallida, què passa amb la web? Un exemple és Cap empresa sense web.

Ser tu el propietari de la web. Pots fer tu la web o buscar un proveïdor. El pagament inicial acostuma a ser més alt, tot i que ara hi ha subvencions. Important és què passarà amb el manteniment, el farà el programador? Desapareixerà després del projecte? No posis tot el sac en la creació de l’estructura, tant o més important són altres parts de la web:

  • 25% estructura
  • 25% en creació de contingut, textos, copywriting
  • 25% en el disseny, imatges, fotògraf, potser vídeos
  • 25% per les eventualitats que segur que passaran

Pensa bé què hi escrius per què hauria de reflectir com ets i com vols utilitzar la web. El text i les imatges són el que marcaran la diferència, el que convencerà els clients triar-te a tu per sobre de la competència. (Això i si treballes bé, si parles molt però no compleixes evidentment no servirà de res).

Sisplau, no facis una web xula!

No sé tu però jo no vull viure en una casa de catàleg, una casa xula. Vull que sigui pràctica, acollidora, habitable. Que hi pugui fer canvis, que s’hi vegi la meva personalitat. Cada casa és un món i el mateix passa amb les webs.

Què no és una web?

Sisplau no parlis de mi, mi, mi. No facis un llistat de la infinitat de serveis que fas i totes les especialitzacions que tens.

Parla del teu client. 

  • Transforma el mi, mi, mi en el tu, tu, tu
  • Coneix bé el teu client, què li inquieta, per què et ve a veure?
  • Resol algun dels seus problemes, que vegi lo útil que és parlar o treballar amb tu
  • Posa-li molt fàcil trobar-te. El teu telèfon, e-mail, adreça de la botiga, tot.

Què et frena per tenir web pròpia?

És que no tinc recursos!

Ja no serveis d’excusa. El kit digital subvenciona fins a 2000 € per a fer-te una web i, amb 2000 €, et pot quedar una web molt xula i ben acabada. Això sí, t’hauràs d’esparar a que s’obri la convocatòria:

  • Convocatòria oberta amb PIMEs de 10 a 49 treballadors
  • Juliol 2022 per empreses de 3 a 9 treballadors
  • Octubre 2022 per microempreses i autònoms amb 0-2 treballadors

És que no tinc temps!

Assegura’t què inclou el pressupost. Sovint et donen l’estructura i tu t’has d’espavilar a escriure els textos, buscar fotos i assegurar-te que compleixes amb la normativa de protecció de dades i cookies.

Això vol temps.

Serà un plaer per mi escriure els textos encarats a vendre més, però no t’enganyis: la web et representa, ho veu tothom, dedica-hi temps.

Explica’m qui ets, com treballes, per què et compren els clients i fem uns textos que et representin, que la gent et reconegui quan vegi la web.

Això no és una feina de una vegada a la vida i prou. És estratègic, per treballar-hi una mica cada setmana. Prova l’hora de la granota i veuràs com avances.

Segur que és el temps o se’t fa una muntanya?

És que no sé ni per on començar!

Aquest any és més fàcil que mai. Està subvencionat! Parla amb el teu informàtic de confiança o envia’m un missatge i ho parlem. Et puc ajudar a fer la sol·licitud de la subvenció i a construir una web senzilla, amb dos objectius:

  • Qui et vulgui conèixer vegi qui ets i com treballes abans de contactar-te
  • Qui ja sigui client trobi la teva informació bàsica i li resolguis els dubtes que acostuma a tenir.

És que ja hi estic treballant!

No em diguis que tens un projecte descomunal per una web xulíssima. No vols una web xulíssima! Vols una web que t’envïi contactes de qualitat i, a la llarga, que comprin.

Què pots tenir en una setmana? Redueix el megaprojecte i fes la mínima versió. Mentrestant pots seguir treballant en el megaprojecte.

Igual que a casa teva, per molt que estiguis fent una reforma general, necessites viure a algun lloc, necessites estar present online. Cada dia que no hi ets perds oportunitats.

És que en tinc una que es veu molt desactualitzada. N’he de fer una altra.

Ojo! Segur que et cal una web nova? El 80% de temps i diners anirà destinat a repetir la feina, per què el resultat sigui una web “més xula” que no vol dir que vengui més.

Abans de saltar a un nou projecte, fes totes les renovacions possibles a la web actual. Millorant el contingut i les imatges de vegades és suficient per un canvi important en el comportament de la web. Per altra banda, si al final sí que l’has de canviar tindràs molta més informació de què funciona i què no per aplicar a la web nova.

Què fer si no tens web?

No cal posar tot el que tenen les webs, posa només el que faràs servir i el que té sentit per al teu negoci.

Crea la mínima expressió de web que puguis fer. A partir d’aquí aniràs descobrint què funciona i què no. Sempre és millor començar petit i aviat que un gran projecte que tardarà anys.

Cada dia que no tens web és un dia que perds oportunitats. Oportunitats que potencials clients et coneguin, a donar informació sobre les novetats del teu negoci, a construir prestigi i una marca personal forta.

Què fer si ja tens web?

Enlloc d’abandonar la web actual i posar tota l’energia en un mega-projecte, busca petites coses que puguis anar fent ada setmana.

Si la web és antiga té sentit fer-ne una de nova, però evita el megaprojecte. Busca una estructura senzilla que ràpidament puguis tenir online.

La inversió fes-la als continguts, imatges, vídeos, textos. Inversió en temps i diners que puguis fer mensualment, per poc que sigui, però consistent.

És una feina que no s’acaba, que vols anar actualitzant de tant en tant. Igual que contestes el client quan et truca, la presència online porta certa feina cada setmana.

Què pots fer avui mateix?

De tota la informació que hi ha, què és el que has vist que podries fer avui mateix? Fer un replantejament dels teus serveis i enfocar-los a com ajuden els clients? Unes noves fotos fetes per un professional?

Quin és el pas següent que pots fer per tenir una web que vengui, enlloc d’una web xula?

La web és casa teva. Personalitza-la tot el que vulguis. Experimenta, explora.

– 

T’ha agradat aquest article? Subscriu-te a baix a la newsletter i rebràs els nous articles directament al teu e-mail.